T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / MERAM - Meram Mesleki Eğitim Merkezi

Tarihçe

Kurumun Tarihçesi ve Bugünkü Durumu


06-02-2024

100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezine bağlı olarak faaliyet sürdürürken 07 TEMMUZ 1988 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı oluru ile S.S. Meram Sanayi Yapı Kooperatifine ait olan binada müstakil olarak Eğitim ve Öğretime başlamıştır. Kooperatifin tasfiyesiyle 09 EKİM 1989 tarihinde yapılan törenle MERAM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ binası olarak Milli Eğitime bağışlanarak tapu tescili yapılmıştır.

1990 yılı Eylül ayında üst katın inşaatına başlanarak üç ay gibi kısa sürede bitirilmiş olup, sınıf sayısı 5´ten 9´a, idare odası 4´ten 7´ye çıkarılmıştır. Bu çalışmaların zamanla ihtiyaca cevap vermediği gözlenmiş, Okul Koruma Derneği tarafından 1991 yılında yemekhane ve atölyeler yaptırılmış 1992 Aralık ayında kalorifer tesisatı tamamlanarak öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.
Okulumuzun bitişiğindeki Meram Belediyesine ait bina Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü ile takas işlemi sonucu Milli Emlak tarafından Eğitim-Öğretim amacıyla bina Meram Mesleki Eğitim Merkezi olarak tahsis edilmiştir.
Koruma Derneğimiz tarafından gerekli tadilatlar gerçekleştirilerek yeni binamız A blok, idari birimler ve sınıflar şeklinde öğrencilerimizin hizmetine sunulurken, eski binamız B blok, Dünya Bankası Yaygın Eğitim Proje kapsamında; Oto Motor, Elektrik, Elektronik, Metal işleri, Tesviye, Erkek Berberliği, Güzellik Salonu, Sıhhi Tesisat, Konfeksiyon Atölyeleri oluşturuldu. Öğrencilerin uygulamaları bu atölyelerde gerçekleştirilirken, 05 HAZİRAN 2004 tarihinde KONYA' da DOĞALGAZ altyapı çalışmalarının başlamasıyla karşılıklı görüşme ve yazışmalar sonunda Doğalgaz Laboratuarı ve Atölyesi ECA firması tarafından oluşturularak Merkezimizin hizmetine sunulmuştur. Bu laboratuarlarda yetiştirme kursuna alınan usta ve kalfalarımız çağın yakıtı olan doğalgazı Konya halkının kullanımına sunmaktadırlar.
Mesleki Eğitim Merkezimizi eğitim kompleksi haline getireren bu kazanımlar, sanayimiz ve çalışanlarımızın hizmetine sunulmuştur.
Merkezimizde bu birikimlerin çevreyle paylaşımı anlayışı ile; Ordu Personelimize, Emniyet Mensuplarına, Okul Müdürlerine çeşitli seminer ve kurslar, ayrıca Mesleki Eğitim Kursları, Ustalık, Kalfalık seminerleri düzenlenmiş ve düzenlenmektedir.

Merkezin  / Kurumun Yönetimi

Millî Eğitim Müdürlüklerince belirlenen çalışma takvimi gereği sene başı öğretmenler kurulunda belirlenen çalışma grupları:
Alanlarında çalışmalar yaparlar. Genel değerlendirme sonucunda oluşan düşünceler talep ve dilekler üst yönetime iletilip bu çalışmalara öğrenci temsilcileri, işveren ve veli dâhil edilerek alınan sonuçlar çalışma grubu başkanlarına sunulur. Dilek ve talepler sonuca bağlanarak yönetime sunulur.
Yönetim müdür, müdür yardımcısı, merkez gelişim ekibi başkanı, merkez aile birliği koruma derneği başkanı katılımı ile sonuçlandırılır ve talep eden birime olumlu yanıtlar gönderilerek süreç tamamlanma neticesinde sonuca ulaşılır.
Birimler kendi aralarındaki iletişimin tam gün eğitim ve öğretim nedeni ile öğretmenlerin işletmelerde meslek eğitimi koordinatörlüğünü uygulaması nedeni ile merkez öğrenci, işveren ( veli ) iletişimi her an oluşturulduğundan fiiliyata geçme çabuk karar alma hızlı bir işleyiş kazandırır. Hızlı bir işleyiş sonucunda merkez birimlerinin karar alma ve bu kararları yürürlüğe koymada bekleme süreci içerisinde bulunmamaktadırlar. Bu ortam başarıyı destekleyici bir unsur oluşturmaktadır.

İnsan Kaynakları Yönetimi

Mesleki Eğitim Merkezinin çalışma programı Okul Yönetimi – Öğretmen –Öğrenci (Veli-İşveren) boyutludur.
Yönetim; Öğretmene, Öğrenciye, Veliye ve Çevreye Eğitim-Öğretim liderliği yapması verimliliğin artırılmasına, çalışanların iş doyumlarının sağlanmasına, uyumsuzlukların giderilmesine ve ekip ruhunun geliştirilmesine kurumun çevreyle bütünleşmesine, kurum kültürünün geliştirilmesine yönelik önlemleri alır. Kurumu hizmete hazır durumda bulundurur.
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda kurumu sürekli yeniler ve geliştirir. Zamanı ve tüm imkânları kurumun amaçlarını gerçekleştirmek için kullanır.
Araştırma-planlama, örgütlenme, rehberlik, izleme, denetim ve değerlendirme, iletişim ve eş güdüm görevlerini yerine getirme.
Bu çerçevede Merkezimizde Müdür tarafından yönetmeliklerde belirtilen görevleri yerine getiren tüm personelin ve öğrencilerin katkılarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı Ödül Yönetmeliği gereği Teşekkür, Takdir ve Maaşla Ödüllendirme tanzim ederek personelinin ve öğrencilerinin performansında arttırıcı unsur olarak kabul edilir.
Personelin okul içi bilgi birikim ve niteliklerinin geliştirilmesi için sözlü ve yazılı olarak öğretmene sunumu, Merkezimizde kurulan teknoloji sınıfından yararlanma,
il ve ilçe düzeyinde açılan seminerlere katılımın sağlanması çalışmalarının yanında, çevre okul ve kurumların da Merkezimizden yararlanmaları sağlanmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Öğretim Yönetmeliği gereği idareci ve çalışanların görev dağılımının yapılması, kurulması gereken kurulların öğretmenler kurulunda belirlenerek oy birliği ve oy çokluğuyla tespit edilmesi. Bu kurulların görev, yetki ve sorumlulukları yasalar çerçevesinde gerçekleştirilir. Dönem ortasında ve dönem sonunda rapor edilerek yönetim birimlerine sunulur.
Personelin yenilikçi, yaratıcı fikirleri daima dikkate alınır. Kurullarda değerlendirilerek işler hale getirilir.
Sosyal kültürel faaliyetler öğretmenler kurulunda tespit edilerek, görev dağılımında görev alan öğretmenler tarafından kutlanacak gün ve haftalarla ilgili çalışmalar için öğrencilerin katılımı sağlanır.
Okul ortamında oluşturulan spor kompleksinde öğrenci ve çevre halkının da yararlanması sağlanır. Sınıflar arası spor müsabakaları il, ilçe düzeyinde yapılacak yarışmalara katılımın sağlanması gerçekleştirilir.
Yıl sonu kültürel etkinlikler oluşturularak, veli ve işverenlerin de katılımının sağlanmasına çalışılır. 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 06.02.2024 11:13 - Görüntülenme: 4077
  Beğen | 8  kişi beğendi